Frivilliga Radioorganisationen

FRO Linköping

Kontaktinformation

FRO Linköping
Sven Westlund
Ådalagatan 1
582 26 LINKÖPING
Besök: Grenadjärhuset
E-post: linkoping@fro.se
Tel: 013-120517

Välkommen till FRO Linköping

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. Vi bemannar sambandsbefattningar i Försvarsmakten samt inom samhällets krisberedskap.

Grillafton

Vår traditionella våravslutning i form av grillafton stundar.

Medlemmarna är välkomna att delta i evenemanget. Ett utmärkt tillfälle för de som ännu inte bekantat sig med vår nya lokal.

Alltså, välkommen torsdag den 2 juni klockan 18.30 till vår lokal.

Styrelsen vill också nu önska medlemmarna och övriga läsare av vår hemsida en riktigt skön sommar.

Öppet hus om radiostrålning

Temat vid vårt nästa öppethus-möte är radiostrålning. Eventuella risker med radiostrålning har uppmärksammats. En arbetsgrupp med SSA/ESR/FRO har bildats och vår medlem Michael Josefsson går här igenom vad denna grupp kommit fram till. Det har varit gemensamma möten i Stockholm och framtagning av utbildningsmaterial och provfrågor pågår.

Välkommen torsdagen den 19 maj klockan 18.30 till vår lokal. Som vanligt blir det fika också.

Vi vill också tipsa om vår grillkväll som äger rum torsdagen den 2 juni. Mer om detta senare.

Från vårt senaste Öppet Hus

fro linkoping flygradar 2016 001

Leif visar oss hur vi kommer igång som "provider" i flygplansrapporteringssystemet. Delar av utrustningen syns på bordet. Foto: Sven Westlund

Vid den Öppnahusträffen den 21 april behandlades mottagning av flygplanspositioner. Leif Tollén invigde oss i tekniken som möjliggör detta. Han berättade och visade hur vi kan komma igång.

Visste du att du själv kan bli en av dem som rapporterar data in i systemet? Det som behövs är lite utrustning, byggd kring den mångsidiga lilla datorn Raspbery Pi.

På frekvensen 1090 MHz sänds positionsdata. Data kan ses på http://www.flygradar.se/.

Vad vi behöver är en  http://www.rtl-sdr.com/buy-rtl-sdr-dvb-t-dongles/ som egentligen är en USB mottagare för marksänd TV och en liten Raspbery-Pi kortdator som finns bl a på Kjell & Co.
Dessutom en enkel antenn och programvara, som man laddar från nätet. Sedan är det bara att koppla upp sej på internet och börja leverera data. Fler detaljer finns här:
https://flightaware.com/adsb/piaware/build.

Finns intresse kan vi skicka efter donglar, bygga antenner och köra igång din utrustning.

Öppet hus med flygmottagning

Vid vårt nästa Öppet Hus kommer temat att vara mottagning av signaler från flygplan.

Det intressanta här är vad som händer på 1090 MHz?
På den frekvensen sänder större flygplan positionsdata

varje sekund. Data som man kan se delar av på http://www.flygradar.se/   Men hur hamnar allt data där? Jo, genom att det finns tusentals mottagare  som tar emot och sänder data till servrar.

Nu är det enkelt att plocka samman en station och bli ”provider” i systemet. Inga krångliga PC- program. Vi kommer att visa hur man sätter samman utrustning och kör igång.

Tiden för mötet är torsdagen den 21 april klockan 18.30 och lokalen är vår lokal i Malmslätt.

Nu är vår lokal invigd

FRO Linköping inviger lokalen i Grenadjärhuset 10 mars 2016
Ordföranden i FRO Linköping Sven Westlund klipper bandet och välkomnar medlemmarna till den nya lokalen. Foto: Leif Tollén

I torsdags, den 10 mars, tog vi vår nya lokal i Malmslätt formellt i bruk genom att vi genomförde en enkel invigningsceremoni. Vi samlades, klippte bandet och utspisade oss med mousserande alkoholfritt vin, kaffe och operatårta.

Vår lokal är inte helt färdiginredd än. Det som måste göras den närmaste tiden är bland annat att vi ska upprätta radiostationsplatser, installera datorer, utrusta kontorsplats och, inte minst, sätta upp antenner. Det sista blir inte helt lätt med hänsyn till hur huset och omgivningarna ser ut.

I huset, som döpts till Grenadjärhuset, finns tre allmänna lokaler: en lektionssal, ett grupprum och köket som har ett stort sammanträdesbord. Dessa lokaler kommer att gagna oss väl i vår verksamhet.

Vår nästa aktivitet är Öppet Hus den 21 april. Separat kallelse kommer. Se också vidare under Aktiviteter.

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök