Kontaktinformation

FRO Linköping
Sven Westlund
Ådalagatan 1
58226 LINKÖPING
Besök: Grenadjärgården
E-post: linkoping@fro.se
Tel: 013-120517

Välkommen till FRO Linköping

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. Vi bemannar sambandsbefattningar i Försvarsmakten samt inom samhällets krisberedskap.

En sensommarhälsning…

 …vill vi gärna ge våra medlemmar och alla läsare av vår hemsida. Vi hoppas att det återstår ännu en fin tid innan hösten slår till.

Först lite om vad som varit.

Den 31 maj genomförde vi vårt studiebesök i Caravellen, det signalspaningsflygplan, som inte längre är i tjänst, och som nu ståruppställt vid Flygvapenmuseum. Conny och Lars-Eric, som vid vår förbundsstämma i våras, berättade om signalspaning, visade oss nu den miljö som de arbetat i. De hade också tag hjälp av Anders, som varit medflygande tekniker. Den tekniska inredningen är inte komplett men det finns planer på att återställa det mesta.

Den 3 juni hade vi vår traditionella grillafton. Trots att vädret inte var på sitt bästa humör var det, som alltid trevligt att få en bit mat tillsammans med likasinnade.

Det är nu dags att blicka framåt. Vad kommer hösten och vintern att innehålla?
Vi har lagt in Öppet Hus vid tre tillfällen, ett i vardera månaderna september, oktober och november. Program för de olika träffarna är inte klara, men de meddelas efterhand. Söndagen den 14 december har vi lagt in vårt luciafirande.

Kolla aktivitetslistan för detaljer. Ytterligare aktiviteter kan tillkomma. Sådana meddelas då här på hemsidan.

 

Senaste öppet hus – digitala moder

fro linkoping digitala moder 1
Foto: Sven Westlund

Vid FRO Linköpings träff i tisdags, 6 maj 2014, berättade Leif Tollén om de olika digitala moder som idag används bland radioamatörer och på andra håll i världen. Han visade också  praktiskt hur sådan kommunikation går till. Vi genomförde även vissa kontakter.

På bilden ser vi hur vår förevisare riggat upp sin utrustning för att ledsaga oss ut bland de olika digitalmoderna.

Allt om vågutbredning

fro linkoping vagutbredning 1
Foto: Arne Andersson

fro linkoping vagutbredning 2

Foto: Leif Tollén

Nåja, kanske inte riktigt allt, men mycket intressant information blev det vid FRO Linköpings möte den 1 april 2014. Det handlade om de vågutbredningsfenomen, som vi alla är så beroende av, när vi använder radio. Kjell Adolfsson berättade om vad vi behöver kunna i ämnet. Han visade även hur vi kommer över relevant information på nätet.

Resultat från SL-testen november 2013

FRO Linköping, med anropssignalen SL5ZY, placerade sig på en åttondeplats på SL-testens telegrafidel i november 2013.

Du som är medlem och inloggad kan se den fullständiga resultatlistan, samt testledarens kommentarer, här:

 [FRO Diskussionsforum] SL-testen (Samband och Materiel)

SL-test november 2013

FRO Linköping deltog i SL-testens telegrafidel den 9 november 2013. SL-testen är en tävling för radioamatörer där det gäller att kontakta så många stationer som möjligt under en viss tid.

Antennteori oktober 2013

Antennteori oktober 2013

Foto: Leif Tollén

Antennteori oktober 2013

Foto: Leif Tollén

Vid FRO Linköpings Öppet Hus den sista oktober 2013 berättade Michael Josefsson vidare om antennteori och visade hur man använder Smith-diagrammet.

Resultat av SL-testen maj 2013

FRO Linköping deltog i maj 2013 i amatörradiotävlingen SL-testen, varvid vår anropssignal SL5ZY användes.

På telegrafidelen placerade sig avdelningen på en 5:e plats, och i SSB-delen kom vid på 8:e plats. För fullständig resultatlista se Amatörradio i FRO på fro.se.

 

Säsongsavslutning i Linköping våren 2013

FRO Linköping hade sin traditionella säsongsavslutning i tisdags i form av grillafton.

Vi önskar nu alla, både medlemmar och andra, en skön sommar. Välkomna till höstens aktiviteter. Det kan ju ändå hända att det kommer något under sommaren också så det är bäst att du kollar vår hemsida ibland.

Årets grillmästare var Ruben Brage
Foto Sven Westlund
Årets grillmästare var Ruben Brage.

Deltagarna läst sig väl smaka i det vackra försommarvädret
Foto: Sven Westlund
Deltagarna lät sig väl smaka i det vackra försommarvädret.

Bildkavalkad från Tåkern

FRO Linköpings medlem Leif Tollén bidrar här med ytterligare bilder från vår radioutflykt till Tåkern 11 maj 2013.

FRO Linköping Tåkern 11 maj 2013FRO Linköping Tåkern 11 maj 2013FRO Linköping Tåkern 11 maj 2013FRO Linköping Tåkern 11 maj 2013

Radio från Tåkern

FRO Linköping gjorde lördagen den 11 maj 2013 en utfärd till Naturum Tåkern. Där riggade vi upp våra apparater och körde radio. En av aktiviteterna var att köra den så kallade SL-testen. Den innebär att man under viss tid söker så många kontakter som möjligt med andra sändareamatörer. Det var ett pass för telegrafi och ett för telefoni. Vi genomförde båda.

 

Karl-Axel och Kjell var flitiga i sitt hörn med att kontakta naturreservat.
Foto: Sven Westlund

En annan kul aktivitet som vi ägnade oss åt var att köra kontakter med radioamatörer som befinner sig vid olika naturreservat. Eftersom Tåkern är ett sådant var det ju möjligt att därifrån ge andra amatörer chans att få poäng genom kontakt med oss. På bilden ovan syns Karl-Axel och Kjell som var flitiga i sitt hörn med att kontakta naturreservat.

 

Janne och Olov är långt borta med radiovågornas hjälp.

Foto: Sven Westlund

I övrigt bjöd dagen på fint väder och fin miljö.  Naturum Tåkern har många besökare en så här fin dag och vi gjorde förstås lite reklam för vår verksamhet. På bilden ovan är Janne och Olov långt borta med radiovågornas hjälp.

Inloggning

Endast för medlemmar

Hitta FRO nära dig