Kontaktinformation

FRO Linköping
Sven Westlund
Ådalagatan 1
58226 LINKÖPING
Besök: Grenadjärgården
E-post: linkoping@fro.se
Tel: 013-120517

Välkommen till FRO Linköping

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. Vi bemannar sambandsbefattningar i Försvarsmakten samt inom samhällets krisberedskap.

Dags för vår Luciaträff

Så var det dags för årets Luciaträff. Det är numera en tradition att vi träffas vid årets slut och diskuterar lite kring hur vi haft det under året och vad vi vill se framöver. Detta gör vi under lite trivsammare former.

Välkomna till vår luciaträff som äger rum:

Söndagen den 14 december 2014 klockan 13.00 i vår lokal.

Nästa öppet hus…

…ägnar vi åt vidare studier av den lilla datorn Raspberry Pi. Janne berättar vidare och visar praktiska exempel på tillämpningar.

Notera att dagen är torsdagen den 27 november 2014. Tiden är som vanligt 18.30. Fika utlovas också.

Glöm inte vår luciaträff den 14 december. Mer om detta kommer.

Små datorer…

…handlade det om när Jan Danielsson vid vårt möte den 28 oktober berättade om och visade Raspberry Pi-datorn. Det är en liten dator med många intressanta användningsområden.

fro linkoping raspberry pi 1
Janne visar tre varianter av den lilla datorn. Foto: Sven Westlund

Janne fortsätter att berätta om den här lilla finurliga datorn och visa fler exempel på praktiska användningar vid vårt nästa möte.

Vi har flyttat tiden för detta möte till torsdagen den 27 november. Då är ni välkomna att komma och fortsätta kolla på Jannes lilla dator.

Öppet hus – Raspberry Pi

Vårt nästa Öppet hus äger rum tisdagen den 28 oktober. Då kommer Jan Danielsson att ge oss en information/demonstration av den Raspberry Pi-dator som han byggt. Vi får se vad detta är och vad man kan använda den till.

Väl mött i vår lokal denna tisdag. Tid som vanligt 18.30 och fika blir det också.

Städdags

På lördag 11 oktober 2014 är det höststädning i vår fina gård. Tillsammans med de andra organisationerna snyggar vi till Grenadjärgården och området däromkring. Bra tillfälle för medlemmar som vill göra en insats och samtidigt få en stunds samvaro med medlemmar i våra kompisorganisationer. Det bjuds även på frisk luft och fika.

Tiden är klockan 10.00, ett par timmar framåt. Du som vill vara med kan slå en signal till mig först på telefon 013-13 46 58.

Sven Westlund

Vill du syssla med försvarsinformation?

Försvarsutbildarna anordnar en kurs för personer som vill bli bättre på att diskutera och svara på frågor som ställs om försvaret. Kursen går den 11 oktober klockan 1100 till 12 oktober kl 1200. Platsen är Malmen och övernattning sker hemma.

Ur innehållet:

  • Säkerhetspolitik/omvärldsöversikt
  • Försvarsmakten
  • Civil beredskap
  • Frivilligförsvar

Är du intresserad av detta och vill veta mera kan du ringa mig. Anmälan måste vara inne 1 oktober.

Sven Westlund
Telefon 013-13 46 58

Kortvågen under 60 år

Kortvågen under 60 år var temat vid vårt Öppet Hus den 23 september. Sven Westlund, som började kortvågslyssna 1953, kåserade om hur kortvågen förändrats under åren sedan dess. Faktum är att det hänt en hel del. Utvecklingen den gått från att den varit ett medium, som till stor del hade rundradio som en viktig del, till ett band med mestadels fjärrskrift, datalänkar, radarsignaler och diverse digitala moder.

Man kan också beskriva utvecklingen så här. Ville man lyssna på utländsk radio förr fick man skaffa en mottagare med kortvågsband och en ordentlig antenn. För att antennen skulle fungera bra fick man klättra upp på taket eller i närmaste träd och fästa den. Numera har man all världens radiostationer i en app på sin mobiltelefon.

Klart är ändå att kortvågen har haft stor betydelse genom åren, men med ganska så olika innehåll allt eftersom tiden gått.

 

Öppet hus

Nästa Öppet hus hos FRO Linköping blir tisdagen den 23 september 2014 klockan 18.30 i vår lokal i Grenadjärgården. På programmet står hur kortvågen utvecklats under de senaste 60 åren. Sven Westlund kommer att kåsera om vad vi hörde för länge sedan och vad vi kan höra idag. För många av oss började radiointresset när vi som DX-are lyssnade på utländska radiostationer och sände lyssnarrapporter till dem. Men, hur ser det ut idag?

Fika som vanligt.

Välkomna.

 

En sensommarhälsning…

 …vill vi gärna ge våra medlemmar och alla läsare av vår hemsida. Vi hoppas att det återstår ännu en fin tid innan hösten slår till.

Först lite om vad som varit.

Den 31 maj genomförde vi vårt studiebesök i Caravellen, det signalspaningsflygplan, som inte längre är i tjänst, och som nu ståruppställt vid Flygvapenmuseum. Conny och Lars-Eric, som vid vår förbundsstämma i våras, berättade om signalspaning, visade oss nu den miljö som de arbetat i. De hade också tag hjälp av Anders, som varit medflygande tekniker. Den tekniska inredningen är inte komplett men det finns planer på att återställa det mesta.

Den 3 juni hade vi vår traditionella grillafton. Trots att vädret inte var på sitt bästa humör var det, som alltid trevligt att få en bit mat tillsammans med likasinnade.

Det är nu dags att blicka framåt. Vad kommer hösten och vintern att innehålla?
Vi har lagt in Öppet Hus vid tre tillfällen, ett i vardera månaderna september, oktober och november. Program för de olika träffarna är inte klara, men de meddelas efterhand. Söndagen den 14 december har vi lagt in vårt luciafirande.

Kolla aktivitetslistan för detaljer. Ytterligare aktiviteter kan tillkomma. Sådana meddelas då här på hemsidan.

 

Senaste öppet hus – digitala moder

fro linkoping digitala moder 1
Foto: Sven Westlund

Vid FRO Linköpings träff i tisdags, 6 maj 2014, berättade Leif Tollén om de olika digitala moder som idag används bland radioamatörer och på andra håll i världen. Han visade också  praktiskt hur sådan kommunikation går till. Vi genomförde även vissa kontakter.

På bilden ser vi hur vår förevisare riggat upp sin utrustning för att ledsaga oss ut bland de olika digitalmoderna.

Inloggning

Endast för medlemmar

Hitta FRO nära dig