Frivilliga Radioorganisationen

FRO Linköping

Kontaktinformation

FRO Linköping
Sven Westlund
Ådalagatan 1
582 26 LINKÖPING
Besök: Grenadjärgården
E-post: linkoping@fro.se
Tel: 013-120517

Välkommen till FRO Linköping

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. Vi bemannar sambandsbefattningar i Försvarsmakten samt inom samhällets krisberedskap.

Nu har vi flyttat

FRO Linköping har nu flyttat till nya lokaler. Efter att ha huserat i Grenadjärgården i Linköping i många år har vi nu fått överge denna och etablera oss i Malmslätt. Grenadjärgården, som ägs av kommunen och som hyrts av försvaret för frivilligorganisationernas räkning, ska nu få annan användning. Vi flyttade ut våra sista prylar i helgen.

Våra organisationer har nu fått nya lokaler i ett område i Malmslätt nära Malmen. Vi har flyttat dit våra ägodelar men inte fått ordning på dessa än.

Det kommer att ta lite tid att få ordning på allt som vi bara transporterat ut. Meningen är förstås att vi ska ordna det så bra för oss som möjligt. Möjlighet att använda radio där ska naturligtvis ordnas. Till det krävs antenner.

Det hus vi nu fått plats i rymmer hemvärn, frivilligorganisationer och viss basverksamhet kopplad till Malmen. Där finns också vissa gemensamma lokaler, framförallt ett större rum som kan användas som möteslokal, sammanträdesrum och lektionssal. Rummet kan bokas i vårt bokningssystem.

Som vanligt har man ju mera gods än man tror när det är dags att flytta. Det gällde oss också. Vi har kastat, skänkt, flyttat till nya lokalen och flyttat till vårt förråd. Ett stort tack till de medlemmar som hjälpte till med arbetet att flytta oss.

Det här blir förstås precis så bra som vi gör det till. När vi fått ordning på allt kommer vi att inbjuda alla medlemmar till en invigning.

Öppet hus i Grenadjärgården onsdag 14 oktober 2015 kl 18:00

Vår nya lokal har mindre golvyta än de två rum vi har idag.  Därför måste en del materiel avvecklas.  Som en del i arbetet har vi gallrat ut en del materiel som vi vill erbjuda medlemmarna att få överta gratis. Därför kommer vi att ge intresserade medlemmar möjlighet att komma och ”fynda” onsdagen den 14 oktober klockan 18.00 då vi har vi öppet hus i vår nuvarande lokal i Grenadjärgården. Där kan du plocka grejor, men också diskutera med styrelsen om framtiden och få veta mer om vad flyttningen kan medföra.
Självklart bjuder vi på fika då. Välkommen!

Då var hösten här

Vi hoppas att alla våra medlemmar och övriga läsare av vår hemsida har haft en skön sommar. Hösten är här och det är dags att gå vidare med årets sista aktiviteter.

Det har bestämts att Grenadjärgården, där vi har våra lokaler, ska avvecklas som centrum för de frivilliga försvarsorganisationerna. Den 20 november måste vi och de övriga som har lokaler i gården vara borta därifrån.

Vi har tilldelats ny lokal i Malmslätt, i ett område nära Malmen som kommer att bli militärt område. Det här innebär att vi har en flyttningsprocess framför oss. Här krävs både planering och förberedelser innan flyttlasset kan gå. Givetvis har vi redan kommit igång med detta.

Det finns tyvärr inte utrymme för så mycket annat i vår tillvaro just nu. Vi får inrikta oss på en fortsättning av vår verksamhet efter nyår.

För att minnas sommaren kan vi här se hur Erik Edström utspisas av vår kock Leif Tollén vid grillkvällen som vi hade när sommaren stod för dörren.

FRO Linkopings grillafton 2015

 

Grillkväll

Vårt senaste Öppet Hus ägnades åt digitalmottagning och signalbehandling, som Micke Josefsson svarade för. Nu är det dags för vårprogrammets sista aktivitet.

Välkommen till  vår traditionella grillkväll, som äger rum torsdagen den 11 juni 2015. Kom till vår lokal till  klockan 18.30.

Efter sommaren ses vi igen till genomförande av höstprogrammet.

Vi har visat upp oss

fro linkoping borensberg 2015
Lördagen den 16 maj 2015 hade radioamatörerna från Motala och Linköping en Field day i Borensberg. Man ägnade sig åt en del aktiviteter såsom långvågskommunikation, datoriserad kommunikation, antennuppskjutning  och 3D-skrivare.

En del av temat var kommunikationer i samhällets tjänst. Det berättades om läget inom FRG (kommunernas frivilliga resursgrupper) och vi presenterade FRO-verksamheten. För att illustrera vår kapacitet hade vi placerat vår sambandsvagn på området. På bilden syns inga människor så man undrar förstås var de är. Svaret är att de är bakom fotografens rygg och äter korv och annat matnyttigt.

Öppet hus den 21 maj 2015

Vårens sista Öppet Hus ägnas åt SDR med signalbehandling. Att använda en SDR (mjukvarumottagare) vid sin mottagning blir alltmer vanligt. Signaler man hör i sin mottagare kan man signalbehandla på olika sätt beroende på vad man vill ha ut av informationen. Michael Josefsson berättar den här kvällen för oss om sådan teknik.

Det blir fika som vanligt. Välkomna till en kväll i digitalmottagningens värld.

Torsdagen den 21 maj kl 18.30 i FRO-lokalen

Öppet hus 23 april 2015

Torsdagen den 23 april har vi Öppet hus i lokalen igen. Tiden är som vanligt 18.30. Vi träffas och kan diskutera sådant som intresserar oss. Naturligtvis bjuder vi på fika. Amatörradiostationen står öppen för den som vill köra lite radio.

Välkommen

Öppet hus 26 mars 2015

Torsdagen den 26 mars har vi Öppet hus i lokalen. Tiden är som vanligt 18.30. Då ses vi, fikar lite och pratar om sådant som vi gillar att prata om. Vi får se om vi kan fixa något nytt att titta på också. Vi har även amatörradiostationen öppen för den som vill köra lite radio.

Välkommen

Jodå, vi lyssnade till Grimeton

FRO Linköping Grimeton
Leif och Sven kollar med PCR2500

FRO Linköping Grimeton
Gunnar justerar sin 200varvs ramantenn

FRO Linköping Grimeton
Gunnar lyssnar med sin IC-703

FRO Linköping Grimeton
Ruben lyssnar på SAQ med Winradio

Idag fredag den trettonde samlades några av oss i vår lokal för att där bevista dagens utsändning från Grimetonstationen. Några gånger om året brukar ju denna sändare skicka ett meddelande på långvåg ut i Världen. Vi hade inga problem med att höra budskapet som denna gång var på temat fred i Världen.

Lyssna på SAQ Grimeton under Världsradiodagen fredag 13 februari 2015

Hej!

Jag såg på SSA hemsidan att SAQ Grimeton kommer att sända en hälsning
i morron, fredag.  Jag tänkte lyssna med hjälp av min Winradio, men
istället för att sitta hemma tänkte jag vara i FRO lokalen.

Kom gärna förbi och ta en fika om du har tillfälle.  Utsändningen är
16.00 CET, vår tid.  Jag är där från 15.30.

Mvh,
Leif Tollèn

Länk till SSA:s hemsida: SAQ Grimeton sänder under Världsradiodagen fredag 13 februari

Inloggning

Endast för medlemmar

Hitta FRO nära dig