Kontaktinformation

FRO Linköping
Sven Westlund
Ådalagatan 1
58226 LINKÖPING
Besök: Grenadjärgården
E-post: linkoping@fro.se
Tel: 013-120517

Välkommen till FRO Linköping

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. Vi bemannar sambandsbefattningar i Försvarsmakten samt inom samhällets krisberedskap.

Kallelse

Medlemmarna i FRO Linköping kallas härmed till ordinarie avdelningsstämma tisdagen den 3 februari 2015 klockan 18.30 i Grenadjärgården.


Välkomna!

Ett nytt år

Snart har året 2014 gått till ända och vi kan se fram emot ett nytt förhoppningsvis spännande 2015. Om vi ser tillbaka kan vi konstatera att vi haft ett ganska bra år. Ett antal aktiviteter, som medlemmar kunnat delta i, har vi haft. För nästa år hoppas vi kunna genomföra en verksamhet som är på ungefär samma nivå.

Snart är det avdelningsstämma. Den är lagd till den 3 februari. Kallelse kommer i januari.

 fro linkoping lucia 2014 1

Foto: Sven Westlund

Vi avslutade året traditionsenligt med luciakaffe. På bilden ser vi hur den trevliga stunden gestaltade sig för de medlemmar som var där.

Styrelsen för FRO Linköping vill önska alla medlemmar och andra läsare av vår hemsida

God Jul och Gott Nytt År!

Dags för vår Luciaträff

Så var det dags för årets Luciaträff. Det är numera en tradition att vi träffas vid årets slut och diskuterar lite kring hur vi haft det under året och vad vi vill se framöver. Detta gör vi under lite trivsammare former.

Välkomna till vår luciaträff som äger rum:

Söndagen den 14 december 2014 klockan 13.00 i vår lokal.

Nästa öppet hus…

…ägnar vi åt vidare studier av den lilla datorn Raspberry Pi. Janne berättar vidare och visar praktiska exempel på tillämpningar.

Notera att dagen är torsdagen den 27 november 2014. Tiden är som vanligt 18.30. Fika utlovas också.

Glöm inte vår luciaträff den 14 december. Mer om detta kommer.

Små datorer…

…handlade det om när Jan Danielsson vid vårt möte den 28 oktober berättade om och visade Raspberry Pi-datorn. Det är en liten dator med många intressanta användningsområden.

fro linkoping raspberry pi 1
Janne visar tre varianter av den lilla datorn. Foto: Sven Westlund

Janne fortsätter att berätta om den här lilla finurliga datorn och visa fler exempel på praktiska användningar vid vårt nästa möte.

Vi har flyttat tiden för detta möte till torsdagen den 27 november. Då är ni välkomna att komma och fortsätta kolla på Jannes lilla dator.

Öppet hus – Raspberry Pi

Vårt nästa Öppet hus äger rum tisdagen den 28 oktober. Då kommer Jan Danielsson att ge oss en information/demonstration av den Raspberry Pi-dator som han byggt. Vi får se vad detta är och vad man kan använda den till.

Väl mött i vår lokal denna tisdag. Tid som vanligt 18.30 och fika blir det också.

Städdags

På lördag 11 oktober 2014 är det höststädning i vår fina gård. Tillsammans med de andra organisationerna snyggar vi till Grenadjärgården och området däromkring. Bra tillfälle för medlemmar som vill göra en insats och samtidigt få en stunds samvaro med medlemmar i våra kompisorganisationer. Det bjuds även på frisk luft och fika.

Tiden är klockan 10.00, ett par timmar framåt. Du som vill vara med kan slå en signal till mig först på telefon 013-13 46 58.

Sven Westlund

Vill du syssla med försvarsinformation?

Försvarsutbildarna anordnar en kurs för personer som vill bli bättre på att diskutera och svara på frågor som ställs om försvaret. Kursen går den 11 oktober klockan 1100 till 12 oktober kl 1200. Platsen är Malmen och övernattning sker hemma.

Ur innehållet:

  • Säkerhetspolitik/omvärldsöversikt
  • Försvarsmakten
  • Civil beredskap
  • Frivilligförsvar

Är du intresserad av detta och vill veta mera kan du ringa mig. Anmälan måste vara inne 1 oktober.

Sven Westlund
Telefon 013-13 46 58

Kortvågen under 60 år

Kortvågen under 60 år var temat vid vårt Öppet Hus den 23 september. Sven Westlund, som började kortvågslyssna 1953, kåserade om hur kortvågen förändrats under åren sedan dess. Faktum är att det hänt en hel del. Utvecklingen den gått från att den varit ett medium, som till stor del hade rundradio som en viktig del, till ett band med mestadels fjärrskrift, datalänkar, radarsignaler och diverse digitala moder.

Man kan också beskriva utvecklingen så här. Ville man lyssna på utländsk radio förr fick man skaffa en mottagare med kortvågsband och en ordentlig antenn. För att antennen skulle fungera bra fick man klättra upp på taket eller i närmaste träd och fästa den. Numera har man all världens radiostationer i en app på sin mobiltelefon.

Klart är ändå att kortvågen har haft stor betydelse genom åren, men med ganska så olika innehåll allt eftersom tiden gått.

 

Öppet hus

Nästa Öppet hus hos FRO Linköping blir tisdagen den 23 september 2014 klockan 18.30 i vår lokal i Grenadjärgården. På programmet står hur kortvågen utvecklats under de senaste 60 åren. Sven Westlund kommer att kåsera om vad vi hörde för länge sedan och vad vi kan höra idag. För många av oss började radiointresset när vi som DX-are lyssnade på utländska radiostationer och sände lyssnarrapporter till dem. Men, hur ser det ut idag?

Fika som vanligt.

Välkomna.

 

Inloggning

Endast för medlemmar

Hitta FRO nära dig